
ΚΑΘΕ ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ
Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα μέσο σύνδεσης σας με το βρέφος σας .Η καλύτερη έναρξη για ένα καλό μητρικό θηλασμό είναι όταν το βρέφος σας βρίσκεται σε ήρεμη εγρήγορση.
Τα πρώτα 24ωρα μετά τον τοκετό είναι σημαντική η λήψη του πρωτογάλατος το οποίο προσφέρει ποιότητα και όχι ποσότητα. Με αυτό τον τρόπο το βρέφος αποβάλει τα περιττά υγρά από τον οργανισμό του με αποτέλεσμα τις πρώτες μέρες να έχει μία φυσιολογική απώλεια βάρους που μπορεί να φτάσει μέχρι το 7-10% του βάρους της γέννησής του(μέχρι το 3ο 24ωρο).
Στην έναρξη του θηλασμού , ο αριθμός των γευμάτων δεν πρέπει να είναι κάτω των 8. Συνήθως κυμαίνονται στα 8 -12/ 24ωρο και το μεσοδιάστημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 3 -4 ώρες. Αν κοιμάται και το μεσοδιάστημα των γευμάτων ξεπεραστεί πρέπει να ξυπνάτε το βρέφος σας και να το θηλάζετε. Σιγά σιγά ο αριθμός, η ποσότητα και τα μεσοδιαστήματα θα προσαρμόζονται στις ανάγκες του μωρού σας.
Ο θηλασμός πρέπει να γίνεται όποτε ζητηθεί από το βρέφος.
Κατά την έναρξη του κάθε θηλασμού πρέπει να χρησιμοποιάτε τον μαστό που δεν “τελείωσε” το γάλα στον τελευταίο θηλασμό. Η εναλλαγή του στήθους κατά τον θηλασμό συστήνεται μόνο στις αρχικές μέρες του θηλασμού να για σταλούν ερεθίσματα για την ενεργοποίηση του μηχανισμός παραγωγής γάλακτος. Στην εγκατάσταση του θηλασμού συστήνεται να θηλάζετε από τον ένα μαστό μέχρι να “τελειώσει” και μετά από τον άλλο, γιατί το αρχικό γάλα είναι πλούσιο σε νερό (ενυδάτωση), υδατοδιαλυτές βιταμίνες, αντισώματα και πεπτικά ένζυμα, ενώ το τελικό γάλα είναι πλούσιο κυρίως σε λιπαρά (κύρια πηγή ενέργεια του βρέφους).
Τις πρώτες μέρες θηλασμού δεν πρέπει να ανησυχείτε για την ποσότητα του γάλακτος σας. Το βρέφος χρειάζεται 5ml για να χορτάσει γιατί το στομάχι του έχει μέγεθος ενός κερασιού, και δεν χρειάζεται περισσότερο. Οι μητέρες που έκαναν καισαρική τομή την πρώτη μέρα δεν πρέπει να ανησυχήσουν αν δεν ξεκινήσει να βγάζει γάλα το στήθος τους γιατί αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Σημαντικό είναι να τοποθετείτε το μωρό σας στο στήθος για να ενεργοποιείται ο μηχανισμός ενεργοποίησης γάλακτος. Σιγά σιγά θα αυξηθεί η ποσότητα του γάλακτος σας.
Αν ενδιαφέρετσε να μάθετε ποία είναι τα σημεία πείνας που πρέπει να αναγνωρίσετε,