
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Το μητρικό γάλα είναι ζωντανό προϊόν (το μέγεθος ενός ζαριού περιέχει 4.000 ζωντανά κύτταρα). Η σύνθεση του αλλάζει από μέρα σε μέρα και από γεύμα σε γεύμα, αλλά και κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος.
Στη 1η -4η μέρα:
Παράγεται το πύαρ ή πιο συνηθισμένο το πρωτόγαλα που περιέχει πρωτεΐνες, λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, Ε), μέταλλα, αντισώματα, λευκοκυτταρα. Συμβάλλει στην απομάκρυνση του μηκωνίου ( η πρώτη κένωση του βρέφους) και το χρώμα του γάλακτος είναι κίτρινο-πορτοκαλί λόγω της έντονης περιεκτικότητας της β- καροτίνης.
Στη 7η -14η μέρα:
Είναι το μεταβατικό στάδιο του γάλακτος και το χρώμα του γίνεται υποκίτρινο λόγω του ότι έχει ενδιάμεση συσταση μεταξύ του πρωτογάλατος και του ώριμου γάλακτος.
Μετά από την 14η μέρα (το αργότερο):
Ξεκινά και παράγεται το ώριμο γάλα. Είναι πιο λευκό και περιέχει κυρίως:
-
Νερό 85% (για αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης στα βρέφοι)
-
Λίπος (που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του βρέφους)
-
Ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπίδια μακράς αλύσου όπως ω3 και ω6 (είναι απαραίτητα για την ωρίμανση του νευρικού συστήματος)
-
Πρωτεΐνες, περισσότερες λευκωματίνες και λιγότερη καζεΐνη σε σχέση με τα υποκατάστατα, α -λακταλβουμίνη, λακτοφερίνη, ταυρίνη, λυσοζύμη, ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα) και ένζυμα.
-
Υδατάνθρακες, κυρίος λακτόζη που διασπάται απο την λακτάση και το κάνει να είναι πιο εύπεπτο. Αυξάνεται όσο αυξάνεται η διάρκεια του θηλασμού. Η παρουσία λακτόζης στο έντερο προωθεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών που παράγουν οξέα και συνθέτουν πολλές βιταμίνες στο συμπλεγμα Β (αυτή είναι η δεύτερη πιο κύρια πηγή ενέργειας).
-
Ορμόνες, βιταμίνες ,σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο.
Κάθε γυναίκα παράγει για το παιδί της, την ποσότητα και την ποιότητα που χρειάζεται.
Αν θέλεις να μάθεις για τα ωφέλει του μητρικού θηλασμού,