
Λόγοι που μπορεί να κλαίει ένα μωρό και
πώς να το ηρεμήσω
Όταν το μωράκι σου πρωτοήρθε στην ζωή το πρώτο πράγμα που έκανε ,ήταν να κλάψει και αυτό σε έκανε να λυγίσεις και να νιώσεις αυτό το μοναδικό αίσθημα του να γίνεσαι μητέρα. Όταν όμως πήγες σπίτι για πρώτη φορά μαζί του και έκλεγέ ένιωσες σύγχυση, άγχος και μερικές φορές λύπη ή απογοήτευση. Η αγωνιά που νιώθεις είναι φυσιολογική και απερίγραπτη.
Το μωράκι σου μπορεί να κλαίει ή να είναι ανήσυχο περίπου για 3 ώρες την μέρα, μπορεί και παραπάνω. Όσο μεγαλώνει θα μειώνονται οι ώρες ανά μέρα και θα είναι ευκολότερο να καταλάβεις τί ζητά το μωρό σου!
Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που κλαίει το μωρό σου;
Πεινάει ή έχει φάει πολύ
Η συνηθέστερη αιτία που μπορεί να κλαίει ένα μωρό είναι η πείνα, ειδικά αν είναι νεογέννητο. Τα νεογέννητα λόγο του ότι το στομαχάκι τους είναι μικρό και δεν μπορεί να αποθηκεύσει πολύ ποσότητα γάλακτος, είναι πιθανότερο να πεινούν πιο γρήγορα.
Επίσης, όταν φάει πολύ μπορεί να νιώθει άβολα αλλά μετά από λίγη ώρα θα ηρεμίσει.
Χρειάζεται αλλαγή πάνας
Όταν η πάνα του, είναι βρεγμένη γίνεται ενοχλητική και άβολη. Επίσης αν δεν αλλαχτεί σύντομα μπορεί να ερεθιστεί και να νιώθει κάψιμο στην περιοχή.
Είναι κουρασμένο
Μερικές φορές το μωρό νιώθει κούραση και θέλει να κοιμηθεί. Το κλάμα του μπορεί να εκδηλώνει ότι χρειάζεται μια καλύτερη θέση για να κοιμηθεί. Μπορεί να είναι ανήσυχο στην αρχή αλλά μετά θα αποκοιμηθεί. Σημάδια κουράσεις για νεογέννητα μπορεί να τρίβουν τα αυτιά τους ή να πιπιλίζουν το δάκτυλο τους ή να τρίβουν τα ματάκια τους.
Θέλει μια αγκαλιά
Το μωρό νιώθει ασφάλεια και αγάπη. Όταν το κρατάς αγκαλιά μπορεί να ακούσει την καρδούλα που άκουγε όταν ήταν στην κοιλιά της μαμάς του. Μπορεί να θέλει να τραβήξει την προσοχή σου με το κλάμα για να το πάρεις αγκαλιά να ηρεμίσει ή να βαριέται μόνο του. Επίσης μπορεί να το τρομάξει με κάτι και αυτό να τον φοβίσει. Κουνώντας την δεξιά-αριστερά και τραγουδώντας ένα τραγούδι μπορεί να ηρεμίσει και να αποσπάσεις την προσοχή του.
Όταν είναι πολύ ζέστη ή πολύ κρύο
Η ένδυση του μωρού μπορεί να προκαλέσει κλάμα αν είναι πολύ σφικτή ή δεν φοράει την κατάλληλη ενδυμασία σε σχέση με την θερμοκρασία. Δεν πρέπει να υπερφορτώνουμε το μωρό με ρούχα, το συνηθέστερο είναι να φοράει ένα “μανίκι” περισσότερο από αυτό που φοράτε εσείς! Επίσης δίνουμε μεγάλη προσοχή στο να μην εκτεθεί σε πολύ ζεστή ή κρύα θερμοκρασία.
Όταν έχει υπερδιέγερση
Αν θηλάζεται και καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση στο μωρό σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κλάμα και αϋπνία.
Κολικοί
Οι κολικοί εμφανίζονται συνήθως πριν τις 2 βδομάδες ζωής και φεύγουν γύρο στους 3-4 μήνες ζωής. Αυτό είναι διαφορετικό από μωρό σε μωρό, κάποιο μωρό μπορει να μην εμφανίσει.
Πως καταλάβω ότι είναι κολικοί;
-
Το μωρό κλαίει πολύ χωρίς κανένα λόγο, όμως είναι υγείες.
-
Μπορεί να κοκκινίζει και μην δέχεται τις βοήθειες που προσπαθείτε να του δώσετε.
-
Μπορεί να σφίγγει τις γροθιές του ή να λυγίζει τα πόδια του προς την κοιλιά του ή να σηκώνει την πλάτη του προς τα μπροστά.
-
Όταν δεν κλαίει, είναι χαρούμενο και ήρεμο.
Πόνος
Μπορεί να νιώθει πόνο σε μερικά σημεία του σώματος του όπως στο αυτί, στα δόντια, κάψιμο στον πωπό. Δεν είναι χαρούμενοι όταν δεν κλαίνε και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο για περεταίρω βοήθεια.
Θυμήσου.. Όταν έκλαψε για πρώτη φορά, ήταν η πρώτη φορά που ανάπνευσε!
Πώς να καθησυχάσεις το μωρό σου όταν κλαίει;
Αν το μωρό σας κλαίει πολύ και είναι εκνευρισμένο και άβολο, είναι εντάξει να πάρετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Καλό θα ήταν να νιώσετε ήρεμες εσείς πρώτα. Το μωρό μπορείτε να είναι σε ένα προστατευμένο χώρο ή να ζητήσετε από κάποιον να το κρατά για λίγο.
Μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω, μερικά μπορεί να βοηθήσουν περισσότερο από άλλα:
-
Αν θηλάζετε, βάλτε το μωρό στο στήθος σε σωστή στάση και αφήστε το να “πιάσει” καλά την θηλή σας (αν νομίζεται ότι πεινάει αλλά δεν σταματά να κλαίει, τότε ξανά βάλτε το στην σωστή θέση η οποία να είναι βολική και να “πιάσει” καλά την θηλή ).
-
Μπορείτε να βάλετε ήρεμους ήχους (λευκούς ήχους) στο βάθος για να αποσπάσει την προσοχή του.
-
Μεγαλύτερα μωρά μπορεί να νιώθουν βολικά με ένα σεντόνι ή μια κουβερτούλα πάνω τους (ασφάλεια).
-
Δώσε μια αγκαλιά στο μωρό σου, κράτα το αγκαλιά και κούνα το δεξιά- αριστερά και ταυτόχρονα μπορείς να του μιλάς αλλά και να του τραγουδάς.
-
Μπορείτε να κουνάτε μπρος- πίσω μέσα στο καρότσι ή να κάνετε βόλτα με το αυτοκίνητο.
-
Μπορείτε να βάλετε ήρεμη μουσική για να ακούσει.
-
Προσπαθήστε να χαϊδέψετε απαλά, ρυθμικά και ήρεμα το μωράκι σας στην πλάτη ή να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας με το πρόσωπο προς τα κάτω.
-
Μπορείτε να κάνετε ένα ήρεμο μασάζ, σε ζεστό και ήρεμο μέρος ταυτόχρονα να του μιλάτε, το μωρό σας ξέρει την φωνή σας και την προτιμάει πάρα άλλους ήχους. Αποφεύγεται να χρησιμοποιήσετε κρέμες ή λαδάκια μέχρι τον πρώτο μήνα.
-
Μπορεί να χαλαρώσει το μωράκι σας με ένα ζεστό μπάνιο ή να το δυσαρεστήσει περισσότερο.
-
Τυλίξτε το μωράκι σας με μια κουβέρτα ή σεντόνι (νιώθει ασφάλεια).
Πηγές:
https://raisingchildren.net.au/newborns/behaviour/understanding-behaviour/newborn-behaviour
https://www.babycentre.co.uk/a536698/seven-reasons-babies-cry-and-how-to-soothe-them
https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/crying-baby-before-3-months-old/
https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/soothing-a-crying-baby/
